Granola





Malzemeler

1/2 Su bardağı artı 2,5su bardağı  yulaf ezmesi
3/4 su bardağı su
1/2 Su bardağı toz şeker
1/2  Tatlı kaşığı tu
3 yemek kaşığı  zeytin yağı
1 su bardağı file badem
1/2 Su bardağı hindistan cevizi rendesi
1/4 Su bardağı ay çekirdeği içi
1/3 Su bardağı kabak çekirdeği içi
2 yemek kaşığı keten tohumu
1 tatlı kaşıı toz tarçın


Yapılışı

Fırını 360°’de ısıtalım.
Yarım su bardağı yulaf ezmesini  orta boy tencereye aktarın üzerine suyu ekleyin ve yüksek orta ateşte bir spatula ile ezerek ve karıştırarak bebek maması kıvamına gelene kadar  5 dakika boyunca pişirin, suyun tamamen buharlaşıp karışımın çok fazla kurumasını izin vermeyin.
Üzerine şekeri tuzu ve zeytinyağınıda ekleyip şeker tamamen eriyene kadar yaklaşık 1 dakika daha karıştırarak pişirin ve ateşten alın.

2,5 su bardağı yulaf ezmesini file bademleri,  Hindistan cevizi rendesini, ay çekirdeği içlerini, kabak çekirdeği içlerini, keten tohumlarını ve tarçını büyük boy bir kapta karıştırın, üzerine tenceredeki karışımı döküp spatula ile ezerek ve karıştırarak iyice yedirin.
Bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serip spatulayla sıyrılıp aktarın ve eşit kalınlıkta bir katman halinde bastırmadanyayımbastırmadan yayalım.
Tepsiyi fırının orta katına yerleştirip ve her 15 dakikada bir fırın kapağını açıp spatula ile karışımı altüst edip tekrar bastırmadan düzelterek bademler ve yulaflar altın sarısı olana kadar 60,70 dakika boyunca pişirin.
Toplam pişirme süresi fırın tepsimizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir 25 × 40 santimetrelik bir fırın tepsisi için yaklaşık 1 saat yeterli olacaktır Tepsinizin daha büyükse karışım daha ince bir katman olarak yayılacağından pişirme süresi daha kısa tutmanız gerekir o durumda 45 dakika geçtikten sonra gözünüz hep fırında olsun.
Tepsiyi fırından alıp oda sıcaklığın da soğumaya bırakın fırından çıktığınızda yumuşak olması sizi yanıltmasın soğuduğunda katılaşacaktır.  Taze meyve ve süt ile servis edip hava geçirmeyecek şekilde paketleyip en az iki hafta boyunca oda sıcaklığın da saklayabilirsiniz. Afiyet olsun. Sağlıklı kahvaltılar dilerim.

Yorumlar