Gaziantep bayram kurabiyesi





Gaziantep’in geleneksel bayram kurabiyesidir.Mutlaka her bayramdan bir gün önce hemen hemen her evde bu kurabiye yapılır. Bayatlamaz tadı hiç bir kurabiyeye benzemez kendine has  şekli ve tadı vardır. Kurabiye unu diye çarşıda unla irmik karıştırılmış vaziyette satılır. Kimileri evdeki fırında gece yarılarına kadar kurabiyeye pişirir, kimileri de çarşı fırınına götürür.
Kurabiye deyip geçmeyin 4 malzemeyle yapılır ama hamuru tutturması zordur, güç ve emek ister. 
Bu kurabiyenin iki püf noktası vardır.
  1. Şekerin yağla iyice eritilmesi ve hamurun en az 45 dk yoğrulması
  2. Pişirmesi ustalık ister düşük ısıda pişirilmesi ve üstünün asla kızarmaması

Malzemeler

600 gr baklavalık un
400 gr sıfır numara irmik
500 gr vita yağı veya sade yağ( bu ikisinden başka yağla olmaz)
500 gr pudra şekeri(toz şekerle de olur fakat yoğurmada zorlanırsınız)
1 çay bardağı fıstık içi

Yapılışı

Yağla şeker bir kaba alınır şeker eriyinceye ve beyaz renk alıncaya kadar karıştırılır.Sonra irmikle un karışımı az az eklenerek yoğurulur.Tam kıvama gelinceye kadar 45 dk yoğurulur. Eğer profesyonal bir hamur yoğurma mk varsa yoğurma işlemi daha kolay olacaktır( ben kitchen aid de yaptım)
Sonra hamurumuzu 20 dk buzdolabında bekletiyoruz. Tekrar buzdolabından çıkarıp tezgaha alıyoruz. Ceviz büyüklüğünde koparıp rulo yapıyoruz sonrada iki ucunu birleştiriyoruz ve birleştirdiğimiz yere antep fıstığı koyuyoruz. Tekrar bir 15 dk daha buzdolabında bekletiyoruz. Önceden  150 derecede ısıttığımız fırınımızı 120 dereceye getiriyoruz. Eğer çok sıcak fırına koyarsak kurabiyeler yayılır şeklini kaybeder.25 dk pişiriyoruz.Fırını arada sırada kontrol ediyoruz. Kurabiyelerin yüzünün beyaz olması gerekir. Piştikten sonra yarım saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Yorumlar