Paris






iste cok hayal edip cok gormek istedigim Paris'e gittim. Cok guzel zevkli gecen bir geziydi.
Hep soyluyordum. Parisi gormek istiyorum,  insan bir seyi kirk kez soylerse olurmus derler. Artik ben bu soze inaniyorum. Ben istedim oldu siz de istegin sizin de dilekleriniz olsun. Benim hayalimi cocuklarim gerceklestirdi. Onlara bir kez daha tesekkur ederim.
Gelgelelim Paris'e. Paris'e her giden buyuk bir hayal kirikligi yasarmis, ben de yasadim, fakat cabuk gecti. Eyfel kulesini bakinca once koca bir demir yigini gordum. Ama daha yakindan bakinca koca heybetini gordum. Ismini insa eden muhendis Alexandre Gustave Eiffel'den almis. 24 metre yuksekliginde televizyon anteni ile birlikte kulenin yuksekligi 324 metre  7300 ton agirligindadir.Ikinci kata kadar merdivenle cikabilirsiniz, 3. kata yalniz asansorler cikiyor. En tepesine asansorle cikmak zorundasiniz. 








Hele gece bir gorunusu var ki muhtesem, gormeye deger. Sanki buyuk bir isik kumesi gibi cok guzel bir goruntu. Buyuleyici. Gezdikten sonra yorgun argin otelimize donduk. Neyse ki hava fena degildi. Tabii Paris'de de her yere metroyla ulasabiliyorsunuz. Burada bir metro bir de ren denen teren sistemi var. Yalniz metrolar cok pis, trenler kokuyor, muzu yemisler koltuklarin uzerine birakmislar. Bir iki metro disinda cok pistiler.

Ertesi gun sabah erkenden yola ciktik Allahtan metro girisi otelimize 700 metre uzakliktaydi fazla zorlanmadik. Sonra Paris'in en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi olan Louvre Müzesi 'ne geldik. dünyanın da en büyük ve ünlü müzelerindendir. Dünyanın en ünlü ve değerli sanat eserlerine de ev sahipliği yapmaktadır.Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa'sı, The Virgin and Child with St. AnneMadonna of the RocksJacques Louis David'in Oath of the Horatii adlı eseri, Delacroix'nın Liberty Leading the People bunlar bir kacidir.












O kadar buyuk bir muze ki bir gunde gezmeyle bitmez. Ancak hepsini gormeniz icin 3 gun gezmeniz lazim. Biz bir gunde bitirmek zorunda kaldik. Muzenin icinde bir restrant, cafe gibi yerler va,r yorulunca veya acikinca orada dinlenip karnini doyurabiliyorsun.
3. gun meshur shanzelize'ye gittik. Istanbul'da oturanlar veya gezmeye gelenler Bagdat caddesini bilirler.Bagdat caddesinin tam iki kat buyuklugunde bir cadde. Bu caddede tum unlu magzalar var. Zaten yagmur yagiyor hava buz gibi biz o caddeden yuruduk gittik. Sonra Cafe Ruj burasi bir gece kulubu giris 150 euro tabi biz onunde fotograf cektirmekle yetindik. Ve yine yorgun argin otele donus.
Notre Dame Katedrali gormeye gittik. Dunyanin en onemli  katedralidir. Seine nehrinin kiyisinda bulunur. Dunyaca unlu gotik yapilardan en onemlisidir. Icerisini gezerken cok etkilendim, muhtesem bir yapiydi. Gezerkende filmini gorup,  kitabini okudugum Notre Dame'nin kamburu gozumde canlandi. Cok buyuk bir bahcesi var. Hemen yaninda hediyelik esya satan magazalar var. Gelen turistler hediyelik esya satin aliyorlar Bizde ufak tefek bir seyler aldik.
O kadar cok yer gezip gorduk ki hepsini anlatmam mumkun degil. Aklimda kalanlari sizinde biraz bilginiz olsun diye anlattim. Belki gidip gormek isterseniz bu yazimi okursunuz. 














































Yorumlar