Keci peynirli ve kozlenmis biberli tart


Kizim bu tartin tarifini Nick Maglieri'nin Modern Baker kitabindan almis. Amerika'da keci peyniri rahat ve uygun fiyata bulunabildiginden tarifte verilen yumusak keci peyniri ile yapmis. Turkiye'de bu keci peynirini bulmak hem zor, hem de kullanmasi cok pahaliya gelebilir. Alternatif olarak Sutas'in keci sutunden yapilan beyaz peyniri tuzu iyice alinarak kullanilabilir. Inek sutunden yapilmis yumusak beyaz peynir de bu tarifte iyi olabilir-- tuzu iyice alinmak sarti ile.

Tartin hamurunda hic tereyag olmamasi bu tarifin en guzel ozelligi. Hamur oldukca hafif ve citir. Kozlenmis kirmizi biberleriniz buzlugunuzda ya da daha once tarifini verdigim kozlenmis kirmizi biber tursusu olarak var ise yapimi da oldukca kolay.

Tart hamuru icin malzemeler

1 yumurta
1 yumurta sarisi
1/4 bardak zeytinyagi
2 yemek kasigi su
1.5 bardak un
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi seker
1 cay kasigi kabartma tozu

Ici

300 gr. keci peyniri
4 buyuk kirmizi biber (yaklasik 900 gr), kozlenmis
1 dis sarmisak
6 yumurta
Yarim demet maydanoz
tuz ve karabiber

Yapilisi


Sarimsagi ince ince dilimleyin. Tarti yapmaya baslamadan bir iki saat once kozlenmis biberleri bir kaba bir kat biber bir kat sarimsak dilimleri olarak yerlestirip marine edin. Eger elinizde kozlenmis kirmizi biber tursusu varsa bu adimi atlayabilirsiniz.

Un, tuz, seker, kabartma tozunu mutfak robotuna koyun ve iyice karistirin. Ayri bir kapta yumurta, yumurta sarisi, zeytinyagi ve suyu hafifce cirpin ve uzerine ekleyin. Mutfak robotunda aralikli olarak karistirin. Puf noktasi tam karistirilmamasi. Hamur daha tam toparlanmamisken hafifce unlanmis bir yuzeye alin ve toparlanmasi icin uzerine bastirip kucuk bir disk yapin. Daha sonra bir cm kalinliginda acin. (Bu olculer 26-28 cmlik bir tart kalibi icin. Bende bu buyuklukte tart kalibi olmadigindan ben kelepceli kalipta yaptim.) Hamuru acarken katlanmasina izin vermeyin. Hamurunuzu kaliba yerlestirin ve fazlaliklarini kesin.

Firininizi 190 dereceye isitin. Hangi peyniri kullaniyorsaniz en alta biraz peynirden yayin. Ustune biber dizin ve bir kez daha tekrar edin. Bir tarafta 6 yumurta, cok ince kiyilmis maydanoz, tuz ve karabiberi hafifce cirpin. Malzemelerin ustune yumurtali karisimi bosaltin.




190 C firinda yaklasik 30 dk. pisirin. Fazla pisirmemeye ozen gosterin. Tartin orta kismindaki yumurtalar pismemis gibi gorunebilir, fakat firindan ciktindan sonra da pismeye devam edecekler ve tartin ici sertlesecek. Afiyet olsun.


Yorumlar