Soya Kıymalı Sosyete Mantısı



Soya ile yapılan yemekler çok hafifdir. Vejeteryanlar ve et yemesi yasaklananlar kendilerini mantının müthiş lezetinden mahrum etmeyip bu mantıyı yapıp aynı lezzeti yakalayabilirler.Soya insan vücudundaki yağ ve lipid metebolizmasını düzenlediği için, şeker hastalığı, damar sertliği ve kroner kalp hastalığı olan kişilere soya ve soya yağını tüketmeleri öneriliyor. Soya yağı, özellikle atardamar daralmasını önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca, soya yağı kandaki kolestrol düzeyini düşürür.
Soya proteinlerinin kanser, kolesterol, kalp ve böbrek hastalıkları, menopoz dönemi ve kemik zayıflığına karşı olumlu etkileri olduğunu araştırmalar sonunda kanıtlanmıştır. Köfte içerisinde et kullanımını azaltmak ve daha sağlıklı ürünler tüketmek için böreklerimizde, soslarımızda ve içerisinde et kullandığınız yemeklerin içerisinde et yerine veya et ile birlikte kullanabilirsiniz. Soya kıyma suda bekletildikten sonra sişerek ağırlığının 3 misli artar. Ben soya kıymasını ve yağını çok tüketiyorum. Sağlıklı bir yaşam sürmemiz için sağlıklı beslenmeliyiz.

Malzemeler

1 çay bardağı soya kıyması
3 tane orta boy patates
2 tane soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
3 tane yufka
1 çay bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için

2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
1 talı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı

Önce soya kıymamızın üzerine 1 çay bardağı sıcak su koyup ağzını kapatıp soyalar şişinceye kadar bekletelim. Tavaya yağı koyalım, içine doğradığımız soğanları atıp kavuralım, sonra şişen soya kıymamızı koyup kavuralım. Haşladığımız patatesleri küp küp doğrayıp karışımın içine atalım. Salçasını,karabiberi ve kimyonunu koyup kavuralım. 1 yufkayı 4 bölelim, içine hazırladığımız karışımdan koyup, kıvırarak gül şeklini verelim. Yağladığımız tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derecede 25 dk pişirelim.
Sarımsakları ezip, yoğurdun içine katalım. Hazırladığımız yoğurdu mantıların üzerine dökelim. Tavada kızdırdığımız yağımıza biber ve nane atıp mantılarımızın yüzüne gezdirelim.

Yorumlar