Cilekes kadin Cennet



Iste Guneydogu Anadolu´nun bir sehri Gaziantep´in bir dag koyunden cilekes bir kadin.

Ismi Cennet. Cennet kadin koydeki naylon posetleri, hurda parcalari toplayip satiyor, gecimini sagliyor. Hurda ve poset toplamadigi zamanlarinda da sagdan soldan topladigi, koyunlarin calilara takilip kalan yunlerini egirerek iplik yapiyor. Artik o iplikleri ne yaptigini bilmiyorum ,ya corap orup, birilerinin ayaklarini isitiyor yada birilerine veriyordur.
Hayatin agir yukunden mi, cok cilekes oldugundan mi, akli dengesi yerinde degil. Surekli herseye guluyor (cektigi bu kadar aciya ragmen), garip garip hareketler yapiyor. Akli dengesi yerinde olmadigi halde kimseden yardim dilenmiyor, kendi ekmegini kazanmak icin calisiyor. Bravo sana Cennet kadin
Cennet kadina "dur fotografini cekecegim "dedim, hemen elindeki tirsiyi (yun egirmek icin ucunda civi olan bir tahta) atti poz verdi. "Yok seni yun egirirken cekecegim "dedim, eline tirsiyi aldi yunu egirmeye basladi. Bende cektim.
Iste Turk kadininin ozelligi, caliskan olmasi. Ayrica bu koyde erkekler oturuyorlar. Kizlar, gelinler, kadinlar calisiyor. Dagdan topladigi cali cirpilari, agir yukleri sirtlarinda tasiyor ve onlarla sabahin 5´inde kalkip ekmek yapiyor, kahvalti hazirliyor, hayvanlara bakiyor, sutunu sagiyor, sutten peynir yapiyor aksama kadar hic durmadan calisiyorlar, hic sesleri cikmiyor, her sabah ayni seyleri yapmaktan......
Ben bunlari gordukten sonra yasadigimiz hayata cok sukur ettim. Ama temennim miskin miskin oturan erkeklerin bir an once kalkip kadinlara yardim etmesi ve onlarin yukunu biraz hafiiletmesi.


Yorumlar