Cenova Usulu Fokaca (Focaccia Genovese)




Bu fokaca tarifini internetten buldugum bir kac tarifi birlestirerek yaptim. Cenova usulu fokacanin ozelligi klasik yumusak ve pufidik fokacaya gore biraz daha ince ve kitir olmasi. Uzerine istediginiz malzemeyi ekleyerek cok lezzetli bir aperatif yapabilir, sandvic ekmegi olarak kullanabilir ya da oldugu haliyle kitir kitir yiyebilirsiniz.






Cok malzeme istemeyen ama uzun zaman gerektiren bir hazirlama sureci var. Fakatkatlanabilenlenler icin sonunda nefis bir fokaca var.

Malzemeler

200 gr oda sicakliginda su
20 gr zeytinyagi
7 gr tuz
1 cay kasigi bal ya da seker
320 gr un
6 gr kuru maya

Ustu icin malzeme alternatifleri:

Domates; kekik ve az salamura tuzu ile harmanlanmis ve suyu alinmis domates dilimleri.
Sogan; Halka halka dogranip tuzla yogrulmus.
Biberiye
Yesil zeytin
Sert herhangi bir peynir, ince dilimler haline kesilmis- mesela Antep peyniri.
Yapilisi

Su, zeytinyagi, tuz, bal ve unu bir karistirma kabina koyulur. Eger tezgah mikseriniz varsa yogurma kancasiyla ya da bir el mikseri ile cirpilmaya baslanir. Unu iyice yedirdikten sonra baska bir tarafta yarim bardak ilik suda erittiginiz mayayi karisimin icine katin. 15 dk. karistirin. Hamur bu asamada oldukca akici olacak. Hamuru bir spatula yardimiyla temiz unlanmis bir yere alip ustunu temiz bir bezle kapatin ve 15 dk. dinlendirin.
Mayalandirma:
Orijinal tarifte hamurdan 40x25 3 tepsi cikiyordu fakat ben ilk denememde bunun biraz ince kactigini dusundum. O yuzden iki tane yapiyorum.
1. Tepsilerinizin icin bol zeytinyagi koyun (bir cay bardagina yakin). Hamuru zeytinyagina bulayip tersini cevirin, iki tarafinin da iyice zeytinyagina bulandigina emin olun. Firinin icinde 50-60 dk. mayalansin- hamurun iki katina cikmasi lazim.
2. Mayalandiktan sonra ellerinizle tepsiye tamamen yayin, ustune tuz atin.
3. Firina koyup 30-40 dk, daha mayalandirin. Bu sirada ustune koyacaginiz malzemeleri hazirlayin. Ben domates dilimleri kullandim. Hamur tekrar mayalandiktan sonra ustune yarim cay bardagi su ve iki yemek kasigi zeytinyagi koyun ve elinizle yayin. Sonra parmak uclarinizla hizli hizli bastirarak seklini verin.
4. Ustune malzemelerin yerlestirin ve 60 dk. daha mayalanmaya birakin. Onceden isinmis firinda 220-240 derecede 15-20 dk. kadar pisirin. Firindan ciktiktan sonra biraz zeytinyagi ile fircalayin ve tercihen sicakken servis yapin. Afiyet olsun.


Yorumlar

  1. cok leziz gorunuyor elinize saglik. Fakat bayagi uzun suruyormus yapilmasi. eminim cok guzeldir tadi

    YanıtlaSil
  2. güzel şeyler hep emek ister zaten bu görüntü için değer bence emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazin!