Muhammara



Muhammara güzel bir meze çeşididir. İçkilerin yanında meze olarak, kahvaltıda, isterseniz ekmeğe sürüp 5 çaylarının yanında, maydanozla süsleyerek ikram edebilirsiniz.

Malzemeler

2 dilim ekmek
1 su bardağı kırmızı biber
1 kaşık biber salçası
1 su bardağı ceviz (iri çekilmiş)
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 diş sarımsak
1 tane kırmızı dolmalık biber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay bardağı zeytinyağı (azaltılabilir, isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı şeker
tuz (tadına bakmadan atmayalım)

Yapılışı

Ekmekleri ıslatalım, fazla suyunu sıkalım. Büyük kabın içine ekmekler, pul biber (biberi akşamdan zeytinyağı ile ıslatalım) kimyon, yenibahar, karabiber, salça, sarımsak, şeker, nar ekşisini koyup karıştıralım. Kırmızı dolmalık biberi rondoda çekip içine katalım. En son cevizi koyup karıştıralım. Ben bütün malzemeleri koyup(ceviz hariç) rondoda çekiyorum yada elime eldiven takıp (sonra elim yanmasın diye) iyice yoğuruyorum. Sonra küçük saklama kaplarına alıyorum derin dondurucuya koyuyorum. Bittikçe çıkarıyorum. ( uzun süre buzdolabının alt kısmında kalınca bozulabiliyor). Ama benimkiler hiç bozulmadı çünkü hemen bitiyor.

Muhammaranın kolestrol düşürücü özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Acı biber kan dolaşımını hızlandırır ve kandaki yağın yakılmasını sağlar, birde içinde ceviz var.Ceviz zaten doktorların tavsiyesi. İçindeki kimyonın gaz giderici özelliği var.Sarımsak doğal antibiyotik.Nar ekşisi derseniz son zamanların en gözdeleri özellikle şeker hastalarına tavsiye ediliyor.

O halde ne duruyorsunuz hemen yapın. Acı yiyemiyorsanız tatlı pul biber ile tatlı biber salçası kullanın.


Yorumlar