Mercimekli pilav



Besin değeri yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlığa faydalıdır. Anne sütünü artırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

Bu kadar faydalı bir besini bol bol çeşitli şekillerde tüketmeliyiz. Bugün pilavını yapacağım. Bu bulgurla pişen pilav Gaziantep yöresinde yapılır, turşu ve ayranla çok muhteşem bir lezzet verir.
Rahmetli babam o gün yedikten sonra ertesi gün artan pilavın içine iki tane yumurta kırar ve onu afiyetle yerdi. Tadı çok güzel olurdu. Ah ne günlerdi o günler, ben de içine yoğurt koyar, karıştırır öyle yerdim. Yine yapıyorum ya, denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler

1 bardak mercimek
1,5 bardak bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yapılışı

1 bardak mercimeği yıkadıkdan sonra 4 bardak suyu koyup pişirelim. Pişen mercimeklerin içine salçaları koyalım. Bir taşım kaynaktıktan sonra içine bulgurumuzu atalım. Bulgurlar pişince bir tavaya yağı koyalım, kızınca içine kırmızı ve karabiberi koyup pilavın üzerine dökelim. Bir kez karıştıralım. Pilavımız hazır.


Yorumlar