Suda mozarella


Burcucuğum pizzaları beğenmişsin, teşekkür ederim. Benden mozarella peynirinin tarifini istemişsiniz. Ben de size araştırıp bulduğum mozarella peynirinin yapımını yazıyorum, artık pizza ve makarnalarınızda bol bol kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

· 1 kg Süt (en güzel mozarella manda sütünden olur ama siz diğer sütlerden de yapabilirsiniz,kullandığınız sütün yağsız olması durumunda süt, peynir yağı olan süt kreması (hazır kremalar da olabilir) ile yağlandırılmalıdır.) ·
Yarım limon suyu (limon suyu yerine aynı miktarda üzüm ya da elma sirkesi de kullanabilirsiniz) Eğer limon suyu veya sirke yerine peynir mayası kullanmak isterseniz 1 kg süt için 1 gr peynir mayası kullanılmalıdır.
Süt tencerede iyice kaynatılır. Daha sonra ateşten alınan süt 3-5 dk. kadar ılınmaya bırakılır. Ilınan sütün içerisine limon suyu eklenerek 15 - 20 dk. kadar bekletilir. Sütün iyice kesildiğinden emin olunduktan sonra süt temiz bir tülbent yardımı ile süzülür. Böylece tülbentte sütün kalsiyum yönünden zengin olan kısmı kalmış olur. Sütün protein açısından zengin olan bölümü ise peynir altı suyu denilen kısmında kalır. Bunu dökmeyin.
Peynir altı suyu oldukça besleyicidir, çorba veya çocuğunuza mama yapımında kullanabilirsiniz. Tülbent ile bir gece bekletilerek süzülen peynir, daha sonra 1,5 - 2 gün buzdolabına alınıp üzerine bir ağırlık konularak bekletilir. Böylece daha sert ve suyundan iyice arındırılmış bir peynirimiz olur. 2. günün sonunda peynirin görüntüsü ve rengi kaşar peyniri görünümüne yakın olacaktır.Tülbentten çıkarttığımız peynir önceden kaynatılıp yaklaşık 75 dereceye kadar soğuttuğumuz sıcak su dolu tencereye alınır. Peynir yumuşadığında çıkartılıp, kesme tahtası üzerinde yoğrulur. Son olarak avucumuzu yumruk yapıp, baş parmağımızla işaret parmağımızın arasından peynir sıkılarak istediğimiz büyüklükte boğumlar yapılır ve son kısmı çevirerek kopartılıp başka bir kaptaki soğuk suya atılır. Bir süre bu suda sertleşmesi beklendikten sonra üzeri pürüzsüz ve parlak görünümlü mozarellamız artık hazır.

Notlar : 1 kg mozarella peyniri elde etmek için 6 kg süt kullanılmalıdır. Fazla miktarda mozarella yaptığınızda, son olarak içerine attığınız su ile birlikte dondurup, derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Peyniriniz lezzetinden ve tazeliğinden hiç bir şey kaybetmeyecektir.

§ Mozarella'nın bozulmadan saklanabilmesi için mutlaka aynı suda muhafaza edilmesi gereklidir.

§ Dayanıklılığını arttırmak için suya bir miktar tuz eklenebilir. §

Mozarellanızı fesleğenli soslar (özellikle makarna ve pizzalarda) ile kullanabilirsiniz, çok iyi sonuç verecektir.




Yorumlar