Omac (Ekmek koftesi)



Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için yapılan köftedir. Daha çok Antep yöresinde yapılır. Antep'liler omaca sıvı yağ yerine, peynir yağı koyarlar. Baharda alınan kışlık Antep peynirinin kaynar suda sıkılarak yağı alınır, bu yağ saklanır, özellikle omaca konur ve değişik bir tat verir. Kalan yağ ise simit fırınlarına gönderilir, kahke denilen susamsız bir çeşit simit yaptırılır. Eskiden bu simit çay ve portakal şurubu ile tüketilirdi.

Eskiden biz ortaokula giderken hanımların ayda bir gün kabul günleri olurdu (bizimki ayın 26'sı idi). Bu kabul günlerinde portakal şurubu ile bu kahkelerden verilirdi. Ablam ve ben anneme gidip onları yemek için anneme yalvarırdık. Ama annem adaletli idi. Bir ay beni bir ay ablamı götürürdü. Ah şimdi olsa da yesek, ne güzel olurdu.

Benim çocuklar omacı çok severler. Eskiden biriken bayat pideleri hemen omaç yapardık. Şimdi
yapamıyoruz cünkü İstanbul'da bu tırnaklı pideler yok. Bir de Antep'de ev ekmeği denen (bir çeşit yufkanın pişmişi) ekmek türü ile de yaparlarmış. O da çok güzel olur. Bir iki kez yedim. Onun da tadı güzel.


Malzemeler

2 pide ekmek
3 domates
1 yeşil biber
1 soğan
3 çay bardağı antep peyniri veya 50 gr beyaz peynir
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 kaşık sıvı yağ veya kibrit kutusu kadar margarin
tuz

Yapılışı

Ekmekleri küçük küçük doğrayalım. Bir tarafta biberi, soğanı, domatesi de soyup küçük, küçük doğrayalım. Doğradığımız ekmeklerin üzerine koyalım, peyniri ve yağı ilave edelim. Ekmekler birbirine yapışana kadar yoğuralım, sonra sıkıp servis edelim. Afiyet olsun.


Yorumlar