Semizotu salatası ve Cacığı



Bazı yörelerde semizotunun değişik adları vardır. Güneydoğu Anadolu'da adına pirpirim derler. Doğal olarak yetişir. Yaprakları daha koyu ve küçüktür. Dağlardan dere kenarlarından toplanır pazarlarda satılır.

Semiz otunun faydaları saymakla bitmez. Kanı temizler, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürür,sinir kirizlerine iyi gelir. En önemlisi omega 3 vitamini ve B2 , B3 vıtaminlerini ihtiva eder.

Özellikle bol bol çiğ olarak yemeliyiz. Ben de semizotundan salata tarifi vereceğim. Ben sabah kahvaltılarında bu salatayı yapıyorum, yalnız sabahları soğan koymuyorum.

Malzemeler

Yarım demet semizotu
2 tane domates
2 tane sivri yeşil biber
1 tane kırmızı biber
3 tane taze soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz

Yapılışı

Semizotunu temizleyip yıkadıktan sonra iri parçalar halinde doğrayalım. Domatesi, biberi, . soğanı küp küp doğrayalım. Doğradığımız bütün malzemeleri karıştıralım. Sonra nar ekşisini, toz biberi, tuzu, yağını koyup iyice karıştıralım. Her türlü yemeğin yanında tüketelim.


Semizotu cacığı



Malzemeler

Yarım demet semizotu
3 diş sarımsak
1 bardak süzme yoğurt veya 1,5 bardak yoğurt
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı biber(isteğe bağlı)

Yapılışı

Semizotunu temizleyip doğrayalım.Diğer tarafta yoğurdu su ile sulandıralım ve sarımsakları doğrayıp karıştıralım.İçine doğradığımız semizotunu karıştıralım. Üzerine naneyi serpelim. İsterseniz kırmızı biberi üstüne serpelim. Afiyet olsun


Yorumlar