Börülce (lolaz) piyazı


Fasulyeye benzer bir bitki olan börülce, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir. Ayrıca, azot ve nişasta da içerir. Göğüs ve akciğere faydalıdır. Yanıklara sürülürse faydası görülür. Kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür. Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir.
Doktorlar ve diyetisiyenler haftada iki kez baklagillerden yememizi tavsiye ediyorlar.
Gaziantep'de börülceye lolaz denir. Sık yapılan bir piyazdır. Özellikle antepliler hamama giderken bu piyazı yaparlar, fırından aldıkları pideye dürüm yaparak yerler.

Malzemeler

1 su bardağı börülce (kurusundan)
3 tane taze soğan (yoksa bir tane kuru soğan)
1 tane taze kırmızı biber
1 demet maydanoz
1 limon
tuz
kırmızıbiber
1 fincan zeytinyagi
3 corba kasigi nar eksisi
kekik

Yapılışı

1 bardak börülceyi akşamdan ıslatalım (eğer düdüklü tencerede pişireceksek ıslatmayalım) Ocağa koyup iyice pişirelim.Pişince hemen suyunu süzüp sudan geçirelim (suyunu hemen süzmezsek börülceler hemen kararır) Taze soğanları ve maydanozu ince ince doğrayalım, kırmızı biberi de aynı şekilde doğrayıp börülcelerin üzerine koyalım.Tuz , kırmızı biber koyalım. En son nar eksisi, zeytinyagi, ve limonunu sıkıp iyice karştıralım. Afiyet olsun.


Yorumlar