Firinda somon



Somon balikları Sili ve Norvec'in soguk ve temiz sularında yasarlar. Bu baliklar Omega 3 ailesine ait doymamış yag asitleri bakımından cok zengindir. Bu baliklarda olan omega 3 bir biçimde kandaki kotu kolesterol (LDL) seviyesini düsürürken, iyi kolestrol (HDL )seviyesinin artmasına yardım ederler ve trigliserid seviyesini dusurup ve normal degerde tutarlar. Dusuk kolesterol seviyesini ise normal degere çıkarır. Kanı inceltir ve damar icinde pıhtılasmasını engeller. Kan basıncını (tansiyon) düzenler. Kalp krizi riskini azaltır. Yüksek miktarda alınan yaglı ve proteinli yiyeceklere ragmen, damar sertligi oluşumunu yavaslatır. Bagısıklık sistemini güclendirir ve cildi güzellestirir. Yaslılık etkilerini geciktirir. Bu bilgileri internetten arastirip buldum. Onun icin somon baligini bol bol yemeliyiz. Bende bu degerlerin hepsi yuksek oldugundan bol bol somon baligi yiyorum. Bu gun firinda yaptigim somonun tarifini verecegim. Ben bu tarifi Tampere´de bir sure okuyan kizimin hocasi Kristina´dan aldim. Bizi Tampere´da gol kenarinda ki muhtesem manzarasi olan evinde somon yaparak agirladi. Ben de cok begendim, nasil yaptigini sordugumda, bana asagidaki tarifi verdi. Fazla malzeme olmamasina ragmen bu uclu karisim muhtesem bir tat veriyor.

Malzemeler

1 tane somon baligi
2 kasik balsamik sirke
2 kasik soya sosu
1 kasik zeytin yagi

Yapilisi

Somon baligini balikciniza temizletip dilimletin. Eger dilimlenmis almak isterseniz kuyruk kismindan alin (cunku kuyruk kisminda kilcik az olur) Bir kasede soya sosu, balsamik sirke ve zeytinyagini karistirip somonlarin uzerine fircayla surelim. Firin tepsisine yagli kagit serip uzerine somonlarimizi yerlestirelim. 200 derecede 15 dk pisirelim. Somonlar her zaman az pisirilmelidir, icleri pembe olmalidir. Firindan cikarttigimiz somonlari sicak servis yapalim. Yanina guzel bir roka salatasi yapalim. Afiyet olsun.


Yorumlar

  1. elleriniz dert görmesin Nursen Hanım... Somon balığı pek fazla tüketmesek de tadını çok bğeniyorum:))
    mutlu akşamlar dilerim:)

    YanıtlaSil
  2. tesekkur ederim Denizcigim,seninde ellerin dert gormesin,yoksa o guzel yemek ve pastalari nasil yapacaksn. Hep sevgiyle kal canim.

    YanıtlaSil
  3. nursen hanım balığa bayılırımmmmmm...şu anda o kadar acıktım kii :) bizdede pazar günleri balık günüdür, tarifi, ilk fırsatta deneyeceğim

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba bloguma yaptiginiz ziyaret icin tesekkurler. Izlemeye aldim sizi ve mim listeme ekledim. Birazdan blogumda gorebilirsiniz, sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık harika olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Hem basit hem saglikli bir tarif. Elinize saglik Nursen Hanim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazin!