Icli Kofte






Ne zamandir benden icli kofte tarifini istiyorlar, bir turlu firsatim olmadi. Bugun dedim mutlaka yapip yayinlayacagim ve sozumde durdum. Gaziantep'te yapilan icli kofte diger yorelerde yapilan icli koftelere benzemez, daha lezzetlidir. Disi kitir kitirdir, ici daha baharatlidir.Malzemeler

dis hamuru icin

1 kg koftelik bulgur(simit)
400gr cig koftelik et(yagsiz siyah et)
1 yumurta
karabiber, tuz, kirmizibiber

ici icin

500 gr yagli kiyma
500gr kuru sogan
1 su bardagi iri cekilmis ceviz
1 tatli kasigi kimyon
1 cay kasigi yenibahar
tuz, karabiber
1 tatli kasigi biber salcasi

Yapilisi

Once icinin hazirlanip sogutulmasi lazim, Hatta antepde bir gun onceden ici hazilanir buzdolabinda bekletilir. Derin bir tencereye yagli kiymamizi koyup kavuralim, sonra kucuk kucuk dogradigimiz soganlari etin uzerine atip kavurmaya devam edelim,soganlar solunca icine salcayi, tuzu, karabiberi, kimyonu, yenibahari koyup biraz daha kavuralim. En son cevizleri atip bir iki karistirdiktan sonra altini kapatip sogumaya birakalim.

Disi icin bir tepsiye koftelik simitleri koyalim, siyah eti, tuzu, karabiberi, kirmizibiberi ve yumurtayi kirip cig kofte yogurur gibi iyice yoguralim(ben et makinesinde cekiyorum, daha kolay oluyor). Macun gibi olunca iri limon buyuklugunde parcalar koparip icini bas parmagimizla oyalim, icine hazirladigimiz icten doldurup agiz kismini kapatip elimizle sekil verip tepsiye dizelim. (Benim icli kofte yapacak makinem var ben onda yapiyorum dislari kagit gibi ince oluyor, ici de dolgun oluyor)

Biraz dinlendirdikten sonra kizgin yagda kizartalim (yagin icli koftelerin uzerini kaplamasi gerek ve yagin da cok kizgin olmasi gerekir) Kizaran icli kofteleri salata ayran ve yanina guzel bir lebeniye corbasiyla servis yapilir. Gaziantep'te icli koftenin yanina mutlaka lebeniye corbasi ( yogurtla yapilan bir tur corba) yapilir. Afiyet olsun.


Yorumlar