Bastık



Bazen canımız durup dururken tatlı ister. O an evde yiyecek tatlımız yoktur. Ne yapalım diye düşünürken basit fakat her evde bulunan malzemelerle, hemen bastık yapıp tatlı isteğimizi geçiştirebiliriz.
Bastık asıl üzüm suyundan yapılır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde bağ bozumundan sonra üzümler büyük selelere konur, adamlar ayakları ile bu üzümleri çiğner, selenin oluğundan akan üzüm sularını büyük kazanlara koyar, altına da ocak yakılırdı. Üzüm suyu kaynatılır, içine nişaşta konur, büyük kepçelerle karıştırılır ve bastık olurdu.




Rahmetli halamın büyük bir evi vardı. Orada bütün akrabalar toplanır, kendi sucuklarının ceviz ve fıstıkarını iplere dizerlerdi. Bu dizilen ceviz ve fıstıklar kaynayan bastığın içine batırılır, asılırdı. Bu işlem 3 kez tekrarlanırdı, bunun adına sucuk denirdi. Kuruyan bu sucuklar sandıklara saklanır, kışın karda kışta sandıklardan çıkarılır ve uzun kış gecelerinde yenirdi. Birde üstelik satıllara bastıklar konur biz küçüklere konu komşuya dağıtma görevi verilirdi. Sucuktan artan bastıklar beyaz bezlerin üzerine serilir, kurutulur, kuruduktan sonra yapışmasın diye nişastalanır, sucukların yanına saklanırdı. Bu bastıkların içine ceviz konur dürüm yapılır yenirdi. (Bazı yöreler bastığa pestil diyor) Kalan üzüm suları da tarhana yapılırdı.
Annem sucukları saklardı geceleri yiyelim diye, annem gündüz komşuya gittiği zaman kardeşlerimle hemen sandığı açar alır paylaşır ve yerdik. Annem farketmez yada farkeder yüzümüze vurmazdı.
Şimdi o günlerden kimse kalmadı, o evler yıkıldı yerine apartmanlar dikildi, eski geleneklerde mazi oldu, hayat şartları değişti, o zamandan kalanda bir iki kişi...
Bastık yapalım derken nerden nereye geldik. Şimdi bastığımızı yapalım.

Malzemeler

her kase için
1 kaşık nişaşta
1 kaşık pekmez yoksa şeker
1 kase su
kıyılmış ceviz

Yapılışı

Kaç kişilik yapacaksak o kadar kase su koyalım. Her kase için bir kaşık şeker, (pekmezi) koyup kaynatalım. Nişaştayı sulandırarak kaynayan suyun içine dökelim ve kaynatalım. Koyulaşınca altını kapatalım. Kaselere koyup üstüne kıyılmış ceviz serpelim. Soğuk veya sıcak yiyelim.




Şu güzel üzümlere bakın, adeta beni yiyin diyor.


Yorumlar

  1. ne kadar guzel yazmissin. Boyle nostaljik yazilarini cok seviyorum. Bastik cok guzel, eline saglik.

    YanıtlaSil
  2. Benim yaşım çok fazla değil ama ben bile eskileri düşünmeden edemedim.Elinize sağlık Nursen hanım.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar canim, öyle güzel anlatmissiniz ki kendimi bir an Kiliste ve sucuk yapmaya hazirlik yapmada sandim. Ellerinize saglik Bastik da nefis olur yani, bizde adina hapsa derler, bastik örtülerin üzerine ince bu hapsa serilir ya ona derler. Kilis ve antep cok yakin olmasina ragmen isimlerinde degisiklikler oluyor. Nefis simdi olsa yerdim canim, sevgiler....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazin!