Domates konservesi




Domates yaşlanmayı geciktirir, cilde iyi gelir. Pişmiş domateste likopen daha çoktur. Domatesin ayrıca, kolon, akciğer, mide, yemek borusu, göğüs, bağırsak kanserlerinde tümör oluşmasını engelediği gözlenmiştir. Likopeni fazla alırsak kalp hastalıklarından korunmuş oluruz. Ayrıca domateste A, C vitamini ve folik asit, potasyum bol miktarda bulunur. Bu kadar faydalı bilgiden sonra konservemizi yapalım.
Geçen yıl hemen hemen 20 kavanoz domates konservesi yapmıştım, ama yemek kısmet olmadı. Çünkü ben Amerika'ya gittim, orada 3 ay kaldım. Kızımda benim yaptığım konserveleri yemeklerde kullanıp bitirmiş. Kızım bunlarla yemek yapmanın çok kolay olduğunu söylüyor. Ben de bu yıl daha çok yapmaya karar verdim.
Şimdi domateslerin en güzel olduğu zaman, ben de pazara gidip15 kg domates, 1 kg biber aldım. Getirmesi çok zor oldu, pazar arabam olduğu halde çok zorlandım. Getirdiğim domatesleri ve biberleri yıkadım ve soymaya başladım. Soyma işlemi uzun sürdü. Allahtan soyma aletim vardı daha kolay soydum. Soyduklarımı küçük küçük doğradım tencereye koydum, biberleride doğrayıp domateslerin üzerine koyup karıştırdım, ocağın üzerine koydum. Kaynamaya bıraktım.
Bir miktar tuz koydum, karıştırdım.





Diğer tarafta bir tencerede su kaynattım, kapağı sağlam olan kavanozları teker teker kapağı ile birlikte sıcak suyun içine attım. Sıcak suyun içinden aldığım kavanoza domatesleri doldurdum, kapağınıda sıkıca kapatıp ters çevirdim. Eğer akmazsa konservemiz olmuş demektir.
Konservelerimizi serin güneş almayan bir yerde saklayabiliriz.






Konservelerinizi makarna soslarında, çorbalarda, menemen yaparken, domates gerektiren yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Siz belki konserveye ne lüzüm var zaten her mevsim domates var diyeceksiniz. Ama bence her şeyi mevsiminde yemek lazım, yani domatesler hormonsuzken konserve yaparak onları gönül rahatlığı ile yiyebiliriz. Hele evde küçük çocuklar varsa onları hormonlu yiyeceklerden az da olsa korumuş oluruz.
Ben de torunum Alara geldiğinde ona çorba yapmak için bir kısmını saklayacağım.
Güzel kış günlerinde yemek dileğiyle...





Yorumlar

  1. bende bugün yaptım ama ben biberleri biraz sıvıyağla kavuruyorum sonra domateleri ve sizin anlattığınız gibi yaptımsabah kotrol edicem bakalım nasıl olmuşlar diye evet kızınız çok haklı bende hep kullanırım aslında bu yıl pek niyetli değildim belki yapmam diye düşünüyordum ama baktım markette domates 390kuruş yapayım hemen dedim tam zamanı şimdi başlar domates pahalanmaya

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok güzel olmuş.Ben de hormonsuz domateslerden mutlaka konserve yapacağım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. teyzem begümede ayırsaydın 1-2 kavanoz:)Alarayla beraber yerler:)

    YanıtlaSil
  4. Tamam teyzeciğim ayırırım tabii, Begüm de benim torunum sayılır,onu çok öpüyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazin!