Lahana sarmasi



Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor.
Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. Yaslanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum'un saglıklı bir cilt verdiği belirtiliyor. Bakin yaslanmayi onluyormus demek ki yaslanmamak icin bol bol yemeliyiz.

Malzemeler

1 orta boy lahana
300 gr yagli kiyma
3 tane orta boy kuru sogan
10 dis sarimsak
300gr pirinc
1 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1 cay kasigi limon tuzu
tuz ve karabiber
1 fincan zeytinyagi


Yapilisi

Lahanalari yaprak yaprak ayiralim. 2 kasik tuz atip lahana yapraklarini haslayalim. Haslanan yapraklari soguk suya atip suzelim. Diger tarafta eti, yikadigimiz pirincleri, salcalari, ince ince dogradigimiz sogan ve sarimsaklari, karabiberi, tuzu ve limon tuzunu koyup iyice karistiralim.Etlerlerle pirincin cok iyi karismasi lazim. Lahana yapraklarini acip icine bir kasik icten koyup saralim. Tencerenin altina lahana yapraklarindan acalim(tencereye yapismasin diye) sonra sardigimiz sarmalari tencereye dizelim. Uzerine tabak veya seramik dolma tasi kapatip, sicak su koyalim. Pismege yakin bir kasede limon tuzunu eritip tencereye ilave edelim. Lahana sarmalarinin disi yumusayinca ocakatan indirip ilitilmis zeytinyagi gezdirelim. Afiyet olsun.


Yorumlar