Eksili Ufak Kofte




Oğlum ve yeğenim Gaziantep'e özgü olan ekşili ufak köfte istediler. Yapımı çok zor olduğu için umursamadim. Ama baktım çok istiyorlar ben de yapmaya karar verdim. Malzemeleri aldım yapmaya başladım. Bir yandan televizyon izledim bir yandan yuvarladım. Akşam da misafirlerim geldi afiyetle yediler.

Ben sosunu yaparken tavukla yapıyorum bu yemeğe çok yakışıyor. Çok leziz bir yemek. Bu malzemeyle yapılan yemeği 10 kişi doyasıya yer. Siz daha az kişi iseniz malzemelerin yarısını kullanabilirsiniz.

Malzemeler

köftesi için:

500 gr ince bulgur(simit)
250 gr siyah çiğ köftelik et
karabiber
tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yumurta

sosu için:

500 gr iri doğranmış kuşbaşı et veya 2 parça tavuk göğsü
1 yemek kaşık domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı nohut
1 tane soğan
2 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı kırmızı biber
4 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı

Yoğurma kabına ince bulgur, çiğ köftelik et, tuz, salça, karabiber koyup bulgurlar iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur, sonra yumurta kırılip tekrar yoğrulur. Kıvamınin macun gibi olması gerekiyor. Nohuttan biraz büyük bir parça köfte alıp elimizin ortasına koyup yuvarlayalım. Tüm köfteleri yuvarladıktan sonra bir tencereye su koyup kaynatalım, biraz da tuz atalım. İçine köfteleri atıp 15 dk kaynatalım. Pişen köfteleri süzgece alıp süzelim.

Bir tencereye eti veya tavuğu koyup içine de akşamdan ıslattığımız nohutları koyup pişirelim. Pişmeğe yakın bir soğanı doğrayıp içine koyalım. Pişen etin içine salça, tuz, limon tuzu koyup pişmeye bırakalım.

Pişen etlerin üzerine haşladığımız köfteleri atalım bir taşım kaynatalım. Yağ tavasına yağımızı koyalım, kızınca içine nane, kırmızıbiber, karabiber koyup yemeğimizin üstüne gezdirelim. Artık yemeğimiz hazır.

Afiyet olsun.


Yorumlar