Cevizli ve cekirdekli ekmek




Ekmegi, evde hic bir katki maddesi olmadan, icine ne koydugunuzu bilerek ve hic kimsenin eli degmeden, kendi yaptiginiz ekmegi yemek kadar buyuk bir zevk yoktur. Isterseniz beyaz un yerine kepekli veya tam bugday unu kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Malzemeler

1 kg un
1 paket instant maya
1 tatli kasigi toz seker
1 tatli kasigi tuz
alabildigi kadar un
1 cay bardagi cekirdek ici
1 cay bardagi ince kiyilmis ceviz
1 bardak ilik su

Yapilisi

Bir bardak ilik suyun icine mayayi, toz sekeri, koyup 10 dk ustu kopuk kopuk oluncaya kadar bekletelim( eger mayada bir sorun yoksa ustu kopuk kopuk olur o zaman mayalanma baslamis demektir.)
Unu bir kaba koyalim, unun ortasina mayayi koyup yogurmaya baslayalim, tuzunu koyalim, alabildigi kadar un koyalim (yani cok kati olmayan bir hamur elde edelim, hemen hemen 4 bardak kadar un aliyor) Hamurumuzun uzerini kapatip 1 saat kadar sicak bir yerde agzi kapali bir sekilde mayalanmaya birakalim.
Hamurunuzun kabarmis oldugunu gorursunuz. Hamuru iki esit parcaya bolup yarisina ceviz diger yarisina cekirdek koyup tekrar yoguralim. Sonra 7 esit parcaya bolup iri yuvarlaklar yapalim.




Tepsiye cicek ekmek olacak sekilde dizelim (mayali hamurlarda mutlaka tepsi mayasi yapmamiz gerekir)1 saat bekletelim.




Iyice kabaran ekmeklerin uzerine sade su surelim. 220 derecede 45 dk pisirelim. (ekmegimizin uzerinin sert olmamasi icin isiya dayanakli bir kaba biraz su koyarak firinin bir kosesine birakalim) Yuzu kizaran ekmegimizi cikarip afiyetle yiyebilirsiniz.

Yorumlar