Bulgurlu Pazi Sarmasi



Bu sarmayi oglum ve gelinim bize aksam yemegine gelicegi icin yaptim. Normalde cok yapmam ,cocuklarda cok istemez fakat bu kez ben de sasirdim bayila bayila yediler. Normal pirincle yapilan sarmadan vazgecebilirler bu sarma icin o kadar sevdiler. Sarimsakli yogurtla tadina doyum olmadi , bulgurun yararlariyla birlikte harika bir yemek alternatifi.

Bulgur, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez gıdalarından biridir, protein, mineral, vitamin, posa ve lif açısından oldukça zengindir. Bunların yanında karbonhidrat değerinin düşük olması da onu değerli bir besin haline getirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucu özelliktedir. B vitamini deposudur.İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar. İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.Kan şekerini yükseltmez. Şeker hastalarına iyi gelir. Kilo aldırmaz. Hazmı kolaylaştırır.

Malzemeler

1 kg pazi
1 corba kasesi pilavlik bulgur
2 tane kuru sogan
5 dis sarimsak
1 cay bardagi zeytinyagi
1 cay kasigi karabiber
1 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1 cay kasigi limon tuzu
Tuz

Yapilisi

Pazilarin saplarini keselim, yikadiktan sonra derin bir kabin icerisine koyalim, ustunu sicak suyla dolduralim.15 dk kaldiktan sonra cikarip soguk su dokelim, suzmeye birakalim.
Bir kabin icine bulgur, ince dogranmis sogan ve sarimsagi koyalim. Zeytinyagi, salca, tuz, karabiber, limon tuzunu koyup elimizle iyice karistiralim. Pazilari acip icine harctan koyup saralim (harcini fazla koymayalim, cunku bulgur sisince paziyi patlatir) Tencereye dizelim. Sarmalarin uzerine bir tabak koyup biraz tuz, birazda limon tuzu koyup ustunu basacak kadar su koyup pisirelim. Pistikten sonra tabaga alip ilik servis yapalim. Afiyet olsun.


Yorumlar