Asure




Asure ayini gecirdim. Biraz gec kaldim ama yine de tarifi yayinlamak istedim. Pelincigim sen istemissin ama ancak simdi yayinlayabildim. Ama asure her zaman yapilabilen cok guzel ozel bir tatli. Bana soruyorlar sicak mi, soguk mu seversin diye. Bende hem sicagini hemde sogugunu severim diyorum. Ama genellikle soguk yiyorlar. Isterseniz birde sicak deneyin. Allah rahmet eglesin bir dedem vardi ona sorardik, dede sen kadayifi soguk mu seversin sicak mi diye oda benim gibi (vaz gecemiyecegi bir tatli oldugu icin) her ikisini de severim derdi biz de gulerdik. Tatliyi cok severdi tepsiyle baklava ortaya kondugu zaman altini yer ustunu de bizim onumuze iterdi. Ne gunlerdi simdi aile buyukleri o kadar azaldi ki icim sizliyor. Nur icinde yatsinlar. Ben en iyisi asurenin tarifini yazayim. Fazla huzunlenmeden.


Malzemeler

2 bardak bugday
1 bardak nohut
1 bardak fasulye
1 cay bardagı pırınc
1 cay bardagı borulce
250 gr ıncır
250 gr kuru kayısı
250 gr sultanı uzum
3 bardak toz seker
Karanfıl
Yeterı kadar su
1 portakal kabugu rendesı
5 tane ıncır
Uzerını suslemek ıcın

Dovulmus cevız veya fındık
Bıraz susam
Tarcın

Yapılısı

Bugday, fasulye, nohut, borulce kaynar suda ıslatılır. Ertesı gun fasulye, nohut ve borulce ayrı ayrı haslanır ve suzulur. Bugday ıyıce yıkanır. Uzerıne su konularak kaynatılır. Pırınc ılave edılır ve pısınceye kadar kaynatılır. Fasulye ve nohut, borulce (borulce antep yoresinde konur)ılave edılır. Kaynatılır. Seker, karanfıl, portakal kabugu, uzum, ınce ınce dogranmıs kayısı ılave edılıp kaynatmaya devam edılır ( istenirse bir kasik pekmez konur) Kıvamı ayarlanır, ıyıce kaynatılır. En son ıncırler konur (once konursa asurenın rengı kararır, asurenın ıcıne koymadan once dogranıp sıcak suda bekletılır)
Sıcakken kaselere bosaltılır. Uzerıne tarcın, fındık, cevız, susam karıstırılarak ustu suslenır ıstenırse nar tanelerı konulur. Servıs yapılır. Afıyet olsun.

Not: Asure durdukca koyulasacagı ıcın suyunu ona gore ayarlanmalıdır.


Yorumlar

Yorum Gönder

Yorum yazin!